електронски образац

програми за рад са електронским обрасцима
elektronskiobrazac@gmail.com +381 64 2555 919


почетна страна latinica

Уколико не знате како да користите или подесите програм, овде можете прочитати одговоре на често постављана питања. Можете прочитати упутство за рад, или када је програм покренут, притиском на тастер F1 приказује се упутство за екран програма на коме је притиснут тастер F1.
Уколико и даље будете имали проблем при коришћењу или подешавању програма, контактирајте нас.

Ласерски штампач

Л 1. Препоручује се коришћење нове опције висок квалитет штампања, јер се тако подаци у пољима налога штампају најјасније.

Л 2. Уколико је одштампани образац исечен (померен) десно, лево, горе или доле, у подешавању програма је потребно подесити опцију померање штампе. Уносом позитивног броја у поље десно, штампа ће бити померена у десно за уписану вредност (приближно у милиметрима). Уносом негативног броја у поље десно, штампа ће бити померена у лево за уписану вредност, а унос нуле не врши померање. Уносом позитивног броја у поље доле, штампа ће бити померена на доле за уписану вредност (приближно у милиметрима). Уносом негативног броја у поље доле, штампа ће бити померена на горе за уписану вредност, а унос нуле не врши померање. У поља десно и доле је могуће уписати децимални број са две децимале иза зареза ради веће прецизности.

Л 3. Уколико попуњавате налоге на куповним обрасцима, образац налога се убацује у штампач тако да га штампач увлачи по ширини, а не по висини (то је положај обрасца који се добија ако га поставите испред себе и заротирате за 90 степени у смеру обрнутом од кретања казаљки на часовнику). Центрирајте вођице папира на штампачу, тако да се образац увлачи по средини простора за папир. Овако подешено увлачење папира неће довести до гужвања папира унутар штампача. Ако штампач поседује два места за увлачење папира, искористите једно место за налоге, а друго место за А4 папир. У подешавањима искључите опције штампај образац уплатнице и штампај линију на дну обрасца, а укључите опцију ротирај образац при штампању. Подесите померање штампе 82 десно и 54 доле и одштампајте пробни налог. По потреби извршите корекцију параметара за померање штампе десно и доле. Уколико се неколико података штампа ван предвиђених поља, у подешавању активирајте измену обрасца, и затим извршите померање одговарајућих поља кликом на поља и померањем поља помоћу стрелица са тастатуре. Када подесите штампање, снимите подешавања.

Л 4. Уколико штампате налоге на празном А4 папиру, потребно је у подешавањима штампача подесити величину папира на А4 (често је величина папира подешена на letter, што доводи до тога да налог на дну папира не буде одштампан комплетно). У подешавањима програма потребно је укључити опције штампај образац уплатнице, штампај линију на дну обрасца, штампај на А4, штампај различите обрасце на А4 и прилагођено штампање. Ако се штампа линија испод трећег обрасца (на дну листа папира), помоћу опције померање штампе, изменом вредности у пољу доле (код подразумеваног система штампања потребно је поставити позитивну вредност, а код алтернативног система штампања потребно је поставити негативну вредност), може се постићи да се не штампа линија испод трећег обрасца.

Л 5. Активирање опције матрични штампач у подешавањима програма искључује штампање на ласерском (инкџет) штампачу, док деактивирање опције матрични штампач у подешавањима програма укључује штампање на ласерском (инкџет) штампачу. Активирање/деактивирање опције матрични штампач у подешавањима програма, може се извршити притиском на тастер F6, без приступа подешавањима програма.

Л 6. Ако се дешава да се при штампању не одштампа ништа, у подешавањима програма активирајте алтернативни систем штампања и штампајте са алтернативним системом штампања. Програм поседује два независна система штампања (подразумевани и алтернативни систем штампања) и они се могу користити по слободном избору.

Л 7. Да би одштампани подаци били видљивији, у подешавањима програма, у опцији подешавање фонта, могуће је подебљати фонт поља, повећати величину фонта поља или променити фонт поља.

Л 8. Уколико штампате налоге на А4 папиру и на папиру је одштампан један или два налога, користите низ за штампање да одштампате налог на слободној позицији на папиру (постоје три позиције за налог на А4 папиру). Притиском на тастер F4 додаје се празан образац у низ за штампање (при његовом штампању неће бити одштампано ништа). На пример ако је на А4 папиру одштампан један налог на почетку, да би одштампали још два налога на другој и трећој позицији папира, са F4 додајте празан образац у низ за штампање, а затим у низ за штампање комбинацијом тастера Ctrl и . (тачка) додајте још два налога и притиском на тастер F8, позовите штампање образаца из низа за штампање. Више детаља о низу за штампање можете наћи у упутству за рад.

Матрични штампач

М 1. Да би штампали налоге на матричном штампачу, потребно је да је у подешавањима програма укључена опција матрични штампач и да је у поље порт уписано име порта на који је повезан матрични штампач. Уколико је матрични штампач повезан на usb порт, потребно је извршити додатно подешавање у подешавањима штампача.

М 2. Ако штампате налоге на мрежном матричном штампачу и ако се штампач не налази на рачунару где се налази програм, у поље порт потребно је уписати пуно мрежно име штампача.

М 3. Ако се при штампању на матричном штампачу, садржај поља са десне стране обрасца, штампа много померен у лево, тада ваш штампач не прихвата команду програма за промену фонта. У подешавањима програма у опцији подешавање фонта матрични штампач, изаберете фонт Draft Condensed, или преко тастера на штампачу, ручно промените фонт штампача.

М 4. Ако се при штампању више образаца одједном на матричном штампачу, први образац одштампа добро, а у следећим обрасцима се подаци штампају ван предвиђених поља, тада је потребно подесити померање штампе за матрични штампач. У подешавањима програма, у опцији померање штампе матрични штампач, у пољу доле поставите вредност 1.

М 5. При штампању на матричном штампачу, није потребно ручно подешавати положај папира пре штампања првог налога. Довољно је довести папир у почетни положај, притиском на одговарајуће дугме на штампачу и након тога позвати штампање. Ако се подаци не штампају у предвиђеним пољима, у подешавањима програма, у опцији померање штампе матрични штампач, у пољу горе поставите вредност -1.

М 6. Ако се при штампању на матричном штампачу, део текста или цео текст штампа бледо, у подешавањима програма, у опцији подешавање фонта матрични штампач, означите поље подебљан.

Савети

С 1. Ако се програм споро покреће и ако имате инсталиран антивирусни програм, потребно је у подешавањима антивирусног програма поставити да је програм налог апликација којој се верује. Након тога програм ће се брзо покретати.

С 2. Штампање налога је могуће позвати са главне форме програма, комбинацијом тастера Ctrl и P, двоструким кликом на форму са налогом (ван поља за унос), са форме за обраду налога, са форме за прилагођено штампање, са форме за преглед низа за штампање.

С 3. За брзи преглед или измену више налога, користите форму за обраду налога (десни клик на почетни екран програма, опција обрада налога из помоћног менија или притисак на тастер О на тастатури са почетног екрана програма).

С 4. Више налога се може учитати одједном (ради прегледа, измене или штампања), ако се сниме у листу налога. Налози се могу снимити у листу налога са форме за обраду налога и са форме за прилагођено штампање, десним кликом на листу са учитаним налозима.

С 5. Учитавање података и подешавања из претходне верзије програма (нова верзија је распакована на нову локацију, различиту од локације где се налази стара верзија) је могуће извршити помоћу менија који се позива десним кликом на почетни екран програма (опција увези податке).

С 6. Замена верзије програма преписивањем старих датотека, са очувањем свих података и подешавања, врши се на следећи начин. Нека се на пример, стара верзија програма налази на радној површини у фасцикли са именом Налог. Након преузимања самораспакујуће архиве са новом верзијом програма, самораспакујућу архиву је потребно прекопирати на радну површину. Покрените самораспакујућу архиву и након клика на дугме Extract, потврдите замену старих датотека кликом на дугме Yes to All. Након тога, датотеке старе верзије програма ће бити замењене датотекама нове верзије програма, уз очување свих података и подешавања из старе верзије програма.

С 7. Ако су у подешавањима програма кликом на дугме Региструј .obx регистровани типови датотека и након тога програм неке налоге не учитава на дупли клик (или на превлачење и испуштање), то се дешава јер се у путањи датотеке налазе ћирилична слова. На рачунару је у подешавањима региона потребно подесити језик за не уникод програме на српску ћирилицу.

С 8. Уколико будете имали проблем при коришћењу или подешавању програма, контактирајте нас.

Контакт

elektronskiobrazac@gmail.com
+381 64 2555 919

почетна страна